Blog jubilado de Paco Ros

Fue bonito mientras duró

La revalorització del programador

Posted by Paco Ros en 23 \23\UTC febrero \23\UTC 2009

Ahir llegia a trespams un interessant post d’en Toni on explicava com pareixia mentida que encara s’havés de justificar el desenvolupament fent servir programes lliures en front dels clàssics privatius .Net i J2EE.

La meva resposta es basava en la meva anterior entrada sobre la crisi i la innovació on pareix evident que la única manera de sortir-ne és innovant i els nous bastiments de programació lliures en són una manera excel·lent, ja que permeten reduïr el cost i duració del desenvolupament de manera dramàtica.

Mira per on que avui he llegit un altre post de Alejandro Suárez, un emprenidor del mundillo dels buzz (compta amb vèries empreses a internet) on comenta que amb la crisi molts projectes deixen de ser viables per mor del seu cost i que els programadors de programari lliure tornen a revaloritzar-se.

Si bé la idea de fons és la mateixa, no n’estic del tot d’acord. Sí és cert que el programari lliure en serà el clar guanyador, ja que la qualitat / preu dels programes lliures és insuperable, però els programadors són personatges molt especials.

N’hi ha que no n’aprendran mai i que no creuen en el model de programari lliure. Si hi ha sort, com a molt fabriquen frasses de l’estil “sí, bé, és gratis, no podem demanar més” i d’altres ni això “jo necessito una empresa que em recolzi i no aquesta cosa que ha fet un pringat en les seves estones lliures”.

D’altra banda existeix un gran i generalitzat desconeixement sobre el funcionament dels projectes de programari lliure i les seves llicències. Cal explicar un pic i un altre les diferències entre la GPL 2 i la 3 a més de que la majoria no entenen que només existeix l’obligació d’entregar el codi al client, cosa especialment poc retllevant quan es tracta de desenvolupaments a mida, ja que normalment aquests no publiquen el codi font a internet.

La figura del programador serà important i ho serà la figura del programador de programari lliure: tant el que el fabrica com el que el personalitza, però, fixau-vos-hi, es tracta d’un perfil de programador molt especial: un programador de programari lliure que coneix els processos del programari liure, que coneix com funcionen els sistemes de control de versions i sap el que és un branch, un tag, un diff, un patch a més de no tenir problemes en treballar en entorns altament basats en text i manejar apadaçaments de codi i compilar naturalment.

Una persona que està acosutmada a treballar amb GNU/Linux  i al menys saps escupir cuatre coses en mitja dotzena de llenguatges de programació com perl, python, ruby, php, java, c/c++, i potser alguns funcionals esotèrics com Lisp, Haskell o  privatius i les seves versions lliures com C#, Visual Basic i algun pascaloide.

També coneix força bé Apache i els mòduls relacionats amb la programació web dels llenguatges que millor coneix com Tomcat si és “javero”, django si sap python, rails si sap ruby i alguna cosa més -n’hi ha molts- si sap PHP.

Aquest tipus de personatge suposa un ordre del 10% del total de programadors en actiu i en alguns casos, fins i tot no es dedica a programar, sino que es dedica a tasques de caire comercial o al management ja que calen varis anys per tenir els coneixements necessaris i després d’uns anys es tendeix a minusvalorar el treball de programació en favor d’altres tasques més burocràtiques o amb una forta component de relació humana amb altres professionals, directius o clients.

En definitiva, la crisi durà una modernització del desenvolupament de programes que durà inevitablement cap a les plataformes lliures a la fi massivament i la feina de programació, que fins ara s’ha anat deixant als informàtics més joves i poc experimentats, cobrarà una gran rellevància i neixerà la figura del programador senior com a part indispensable del projecte i referent tecnològic com a clau competitiva en fornt de la competència. I lo millor de tot és que en Richard Stallman serà viu per veure-ho :-)

Anuncios

7 comentarios to “La revalorització del programador”

 1. Jose (otro) said

  No sé Paco, creo que sería positivo que fuera así. Pero creo que es más bien un deseo de los que apreciamos el valor de la programación o desarrollo de software, como lo quieras denomiar.

  La incultura del desarrollo de software en España es atroz.

 2. pacoros said

  @Jose Nada mejor que una crisis para hacer una buena limpieza :-) De todos modos me estoy refiriendo a los nuevos desarrollos, para los viejos ya está todo el pescado vendido…

 3. aaloy said

  Personalment entenc la gestió de projectes com una passa més en la vida d’un programador (si de bon de veres t’agrada programar), ja que n’està molt relacionada: tens una tasca a fer, unes precondicions, un resultat a entregar, un riscs, … La diferència és que en lloc d’interactuar al 100% amb la màquina ho fas també amb persones, amb tota la complexitat, problemes i alegries que això implica.

  El problema ve quan la gent es veu abocada cap a tasques “administratives” com una via per a poder tenir un augment de sou, o com a via d’escapament del món de la programació. En el primer cas tendràs algún que la única motivació que té és la pecuniària, i en el segon algú que que dirigirà equips tècnic sense haver estat ell mateix un bon tècnic.

 4. pacoros said

  Efectivament, jo em referia al cas que tú comentes relacionat amb les tasques administratives en exclusiva com un augment. Jo no sé tú però la majoria dels que conec treballen per obligació i no disfruten gens del que fan. Aquests són els que jo he identificat com un 90%.

 5. YO said

  j2ee privativo? lo siento, a partir de ahi no he seguido leyendo

 6. pacoros said

  J2EE es una especificación hay implementaciones libres y privativas. Por otra parte, nadie te obliga a leer :-o

 7. Jose (otro) said

  En referencia al comentario 5 de “YO”…

  Evidentemente cada uno es muy libre de leer o no leer lo que quiera, pero el dejar el comentario implica una intención (o varias, vete a saber) que, por supuesto, es muy libre de incluir, tal como yo estoy haciendo ahora mismo.

  La frase “fent servir programes lliures en front dels clàssics privatius .Net i J2EE.” quizás no es muy clara, ya que no está claro si se refiere:

  a) al software privativo creado sobre dichas especificaciones o plataformas o

  b) a las especificaciones en sí (lo cual sería absurdo)

  Además de que hay mucho más (muchísimo más) software libre y privativo fuera de ellas (en C por ejemplo).

  Yo opté por la primera, por parecerme la más razonable.

  Pero lo curioso es el fundamentalismo del comentario 5 de “Yo”:

  – lee algo que juzga como incorrecto (sin plantearme si existen otras interpretaciones posibles)

  – considera que el error es tan grave que no merece la pena seguir leyendo (sin considerar que, aunque sea un error, todos nos equivocamos, lo cual no quiere decir que nunca digamos nada sensato o, al menos, interesante)

  – considera necesario expresar sus pensamientos y actos

  La de veces que he visto ese fundamentalismo religioso en cuestiones tan aparente y supuestamente asépticas y técnicas…
  como sistemas operativos, lenguajes, paradigmas de programación (especialmente contra la orientación a objetos)…

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: