Blog jubilado de Paco Ros

Fue bonito mientras duró

Transport públic? Crec que no.

Posted by Paco Ros en 27 \27\UTC diciembre \27\UTC 2007

Avui havia de baixar a Palma per anar a dinar amb la meva dona.
Com que ella duia cotxe, hem decidit que jo baixaria amb el bus del TIB i després ja pujaríem amb el seu cotxe.

Encara no havia agafat cap pic el bus que baixa a Palma i, sincerament, me feia com a il·lusió perquè no conexia cap detall del trajecte que segueix i sempre va bé per a contar-li a un familiar que vulgui passar a fer-me una visita.

El bus passa a tres quarts de cada hora i he agafat el que passava a les 14:45 per esser a Palma a les 15:30. Ha arribat un pel tard, però minuts escasos, completament perdonable siguent molt puntual en la seva arribada a destí a les 15:30 en punt.

El preu del bitllet és de 2,65¤ per a fer un trajecte de 25 Km en 45 minuts. Normalment aquest mateix trajecte, fet en cotxe a velocitats legals, es pot fer en uns 15 o 20 minuts.

El meu cotxe té un consum mitjà real d’entre 6,5 i 7 litres de gasoli. El preu actual del gasoli és d’aproximadament 1,05¤, amb la qual cosa el trajecte de 25 Km suposa una despesa d’entre 1,7¤ i 1,83¤.

És a dir: viatjar en cotxe particular en lloc de en bus una sola persona (ja no en parlem si en viatja més d’una) permet estalviar quasi un euro per trajecte, és més ràpid i comfortable i al final del viatge, el lloc de destí és el desitjat i no l’estació intermodal.

Com sempre, qui surt perdent és el medi ambient, ja que la contaminació que generarien tots els passatgers si anassin en el seu cotxe particular és molt més gran que la que genera el bus del TIB.

M’he planttejat moltes vegades de substituïr el cotxe pel bus per baixar a Palma a fer feina, però els inconvenients sempre són els mateixos: falta de varietat d’horaris, poques aturades a ciutat (la feina em queda a 45 minuts caminant des de l’estació intermodal) per anar-hi hauria d’agafar la línia de les 6:45 i per a tornar hauria d’agafar el bus de les 16:00 arribant a casa quasi a les 17:00 (hi ha 5 minuts caminant des de l’aturada a ca meva).

En definitiva: fer un ús habitual del transport públic en el meu cas és inviable i car. Una petita millora al servei (basten més aturades per ciutat i més freqüència en els busos) provocaria que moltes persones fessin ús del transport, tot i el seu preu (hi ha abonaments que són una mica més econòmics) millorant molt el trànsit del matí i fent un favor a una carretera guapa (la carretera vella de Cala Pi, també coneguda com carretera del Cap Blanc) emetent molta menys contaminació a l’entorn.

Anuncios

Una respuesta to “Transport públic? Crec que no.”

  1. aaloy said

    El que tu planteges, a més de demostrar el car i dolent que és el transport públic a Palma i a Mallorca per afegitó, és un problema de cost marginal. Realment el cost del trajecte en cotxe és comparable al del bus, ja que ha de pagar l’impost de circulació, l’aparcament, l’assegurança, les revisions anuals, … La majoria d’aquestes coses però les has de pagar tant si circules com si no ho fas, per tant, una vegada feta la despesa, el cost que tens per kilòmetre és bàsicament el de la benzina, i clar així no hi ha cap incentiu en que la gent agafi el transport públic.

    Per anar bé el transport públic ha de tenir un cost inferior al del transport privat sols comptant el tema de la benzina, ja que ni no no hi ha cap incentiu pel conductor en deixar el seu vehicle privat, i a més el temps ha de ser comparable. El dia que això passi podrem dir que realment s’està fent alguna cosa per incentivar el transport públic, mentre i pensant sols en termes econòmic i egoistes, el transport privat resulta per a cada família molt millor, perquè tanmateix les despeses fixes són les mateixes i el cost marginal que surt de l’utilització del vehicle és pràcticament el cost de la benzina.

    I això que hi anaves sols, si a més comptam que sigueu dos o quatre, ja la comparança econòmica es ja totalment favorable al transport privat.

    A veure si es deixa de parlar d’implicar-se en el transport públic i es comença a gestionar així com toca, per a que surti més barat que el transport privat.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s

 
A %d blogueros les gusta esto: